Terroir Symposium to branżowe spotkanie, które od 12 lat odbywa się w Toronto. Co roku gromadzi blisko 1000 uczestników, najlepszych na świecie szefów kuchni, restauratorów, producentów żywności, znanych dziennikarzy kulinarnych. Popularność i sukces Terroir Symposium przyczynił się do powstania serii satelickich wydarzeń w kilku europejskich krajach.

Sto Lampartów było współorganizatorem Terroir Warsaw. Celem wydarzenia było zwrócenie uwagi światowych mediów na lokalną kulturę kulinarną i ciekawe postacie w branży oraz pobudzenie turystykę kulinarną. Wydarzenie skierowane było do szefów kuchni, restauratorów, sommelierów, foodiesów i wszystkich zainteresowanych dyskusją o nowej polskiej scenie kulinarnej.

 

27 i 28 maja 2018 roku w Warszawie gościliśmy znanych zagranicznych szefów kuchni, m.in. Amandę Cohen (Nowy Jork), JP McMahona (Irlandia) i Marka Besta (Sydney) oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką kulinarną i sommelierów. Goście wydarzenia spotkali się z przedstawicielami polskiej sceny kulinarnej, aby porozmawiać o bogactwie wynikającym z różnorodnych wpływów w polskiej kuchni, ekscytujących zmianach w naszej gastronomii i o tym, jak sprawić, by “Polish cuisine” stała się marką rozpoznawalną na świecie. Forum – czyli otwarta dla branży konferencja odbyła się w 27 maja w Fortecy Kręglickich. Wraz z ponad 120 uczestnikami, Terroir Warsaw otworzyło dyskusję o złożoności polskiej kuchni. Lokalnemu dziedzictwu przyjrzeli się polscy i zagraniczni specjaliści, szefowie kuchni, historycy i antropologowie.

 

Terroir Warsaw – Wspólna Kolacja

 

Zwieńczeniem Terroir Warsaw była Kolacja przygotowana przez pary polskich i zagranicznych szefów kuchni, wzięli w niej udział  m.in.: Wojciech Modest Amaro, Aleksander Baron, Maciej Nowicki, Robert Trzópek, Maksut Aşkar (Istambuł), Mark Best (Sydney), Amanda Cohen, (Nowy Jork), Nicolai Ellitsgaard Pedersen, (Norwegia). 28 maja zaproszeni kucharze przejęli restaurację Zoni w Warszawie. Wspólnie stworzyli dania zainspirowane polskimi tradycjami. Polacy wnieśli do menu doświadczenie i autorskie spojrzenie na rodzimą kuchnię, goście zaś – nową perspektywę, dzieląc się swoimi interpretacjami miejscowych smaków.

Maj 2018